De metamorfose van de vrouw die een kind kreeg

Hey Moederke,

Welkom. Leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen en even mee te gaan in het eerlijk en soms niet zo heerlijk verhaal van Postpartumhood.

Stel je nog eens voor hoe je door je kleerkast aan het scrollen was toen je nog zwanger was. Buik prominent naar voor, borsten puilend uit je bh en je zwangerschapsjeans die je moest proberen combineren op een chique manier met een bloes en de dag nadien met een oversized t-shirt en een sneaker. “OMG, ik kijk er zo naar uit om eindelijk terug mijn gewone kleren aan te doen”

We spoelen even verder naar het moment dat je bevallen bent. Babytje eindelijk in je armen, aan het bekomen van het gevoel dat er een camion over je vagina gereden heeft of de pijn van je litteken na een keizersnede, worstelend met je stuwende borsten en overtuigd van het feit dat je voor altijd de controle over je blaas verloren bent. Yes! Welcome to Postpartumhood.

Na enkele dagen ben je wel wat bekomen van de shock. Of toch: zo lijkt het ogenschijnlijk te zijn, maar niets is minder waar. De grootste impact is niet meer zo op de voorgrond aanwezig omdat we met ons aandacht naar dat kleine hulpeloze wezentje toe gezogen worden. Gelukkig helpt de natuur ons hierbij. Je hormonen blijven vaak nog evenveel op hol slaan als tijdens je zwangerschap om je lichaam en je hoofd de prioriteit te kunnen laten stellen, namelijk moederen.

With every baby, a mother is born

Waar zit dan volgens mij nu eigenlijk de kink in de kabel? Want zo hoort het toch te zijn? Vanaf het moment dat je mama bent dan staat alles in functie van je kinderen. Ja toch?

Daar wringt volgens mij het schoentje. Als jonge meisjes worden we gestimuleerd om onszelf te zoeken. In welke sport je gaat uitblinken, je opleiding die je zal volgen, de job die je zal uitoefenen, de persoon die je wil zijn.

Na een intense zoektocht en misschien toch al een beetje een inzicht in jezelf komt daar ergens along the way een partner op je pad (of soms ook niet. Nu adresseer ik de BAMS onder ons) die ruimte en plaats inneemt in je persoonlijke sfeer. Je had nu net een beetje een idee over wie je wil en kan zijn en dan poef, daar komt een nieuwe zoektocht naar balans.

Brith takes a woman’s deepest fears about herself and shows that she is stronger than them.

En het interessante is, dat dit telkens opnieuw gebeurt, elke keer dat er een nieuw familielid verwelkomt wordt in jouw gezin. En het spook dat af en toe terug je gedachten komt hunten: maar wie ben “ik” nu nog? Waar is die stabiele vrouw die alles voor elkaar had? Waar is die vrouw die tijd kon nemen om haar carrière uit te bouwen? Waar is dat lichaam naartoe pre-kids?

Het is weg. Dit is gewoon de brute waarheid. Jouw lichaam is anders, want je transformeert in de vrouw die een kind heeft gedragen. Jouw lichaam is het huisje geweest van 1 of meerdere kleintjes die nu aan je benen hangen. Je hebt jezelf in functie gesteld van het laten groeien, ontwikkelen en eventueel zelf voeden van je kind(eren).

Enter the world van een slappe buik, eerst overvolle en dan leeggezogen borsten, kalende plekken op je hoofd en wallen onder je ogen. Dat is zo gedurende een bepaalde periode na het krijgen van kinderen and you have to accept that.

 

De metamorfose van de vrouw die een kind kreeg

Waar ik wel niet akkoord met ben, is dat dit iets hoort te zijn dat je nu eenmaal moet aanvaarden voor de rest van je leven. Je kan altijd werken naar een lichaam dat je kan omarmen en liefhebben ondanks het feit dat het nu anders is en voelt. Aanvaarden dat sommige broeken meer zullen spannen op je heupen en andere je juist beter zullen staan hoort daar wel bij. Eveneens aanvaarden dat je misschien extra vitaminen moet slikken om je babyhaartjes te laten ontspruiten vanuit die kalende plekken en dat je voor nieuwe Bh’s moet gaan shoppen.

Het is dus opnieuw de balans zoeken tussen jezelf versterken en die nieuwe “ik” verwelkomen in je leven. Want geef toe: naast al die fysieke veranderingen heb je jezelf niet meer zo emotioneel en hormonaal ontregeld gevoeld als toen je puber was.

It’s called Matrescence ladies. Welkom.

Liefs Alessia

Ik kan je begeleiden om je fysieke kracht te herwinnen met mijn Masterclasses. Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor 5% korting & jij krijgt jouw zelfvertrouwen terug.
We hebben je er graag bij!
Schrijf je in op de Rebuild by Alessia nieuwsbrief & ontvang 5% korting op je eerste bestelling.
* = verplicht veld