Zoeken
  • Alessia Vangampelaere

Don't burst my pink bubble

Bijgewerkt: apr 5

Het coronavirus beïnvloedt ons allemaal op een of andere manier. Studenten volgen onlinelessen in de plaats van naar hun campus te gaan. Niet-essentieel geachte bedrijven en organisaties o.a. kledingwinkels moeten tijdelijk hun deuren sluiten. Zelfs de regeringspartijen moeten stoppen met eindeloos discussiëren eindeloze discussies om samen een ‘onzichtbare’ vijand te bestrijden en de veiligheid van de bevolking te garanderen.


Iedereen moet zich aanpassen en aan de nieuwe situatie wennen. Ook aanstaande moeders ervaren de invloed van het virus. Er heerst enorm veel onrust bij zwangere vrouwen en jonge mama’s. Ze hebben veel vragen, zoals ‘als ik besmet geraak, hoe beïnvloedt dat mijn zwangerschap?’ of ‘mag mijn partner aanwezig zijn bij de bevalling?’ Maar wegens gebrek aan wetenschappelijke kennis over COVID-19 kunnen deskundigen weinig antwoorden geven.

Om je een idee te geven van hoe zwangere vrouwen het nieuwe coronavirus en de genomen maatregelen ervaren, geef ik je hier een kleine opsomming. Maak je geen zorgen, ik zuig deze informatie niet uit mijn duim. Ik ben momenteel 36 weken zwanger van mijn tweede kindje.


1. Onzekerheid

Hoewel ik heb vernomen dat zwangere vrouwen en baby’s van minder dan 6 maanden oud geen risicogroep meer zijn, voel ik mij onzeker. Wat als ik besmet word? Wat als mijn baby besmet is? Hoelang moet ik in het ziekenhuis blijven? Mag ik borstvoeding geven als ik besmet ben? Honderden vragen spinnen onophoudelijk rond in mijn hoofd. Dat brengt natuurlijk een hoop stress en angst met zich mee.


2. Eenzaamheid

De meeste zwangere vrouwen zijn op dit moment thuis bij hun partner (en kinderen) tot ze moeten bevallen. Dus je bent toch omringd door mensen die je graag zien. Maar waar is de rest van de familie? Wanneer je bevalt, verwacht je een feest met lekkernijen, drank en vooral je familie en vrienden. Nu moeten ouders hun pasgeboren baby’s tonen vanuit een raam of via FaceTime, Skype, WhatsApp. Hoe droevig is dat? Ik lig al 10 weken in het ziekenhuis door zwangerschapscomplicaties. Dat zorgde al voor enige afstand tussen mij en mijn gezin en familie. De situatie is niet verbeterd sinds de quarantaine waardoor alleen mijn partner op bezoek mag komen. Ik ga blij zijn als ik na de bevalling naar huis mag.


3. Emotioneel

Door hormonale schommelingen kunnen vrouwen heel emotioneel reageren op bepaalde situaties tijdens de zwangerschap. Dat verandert niet tijdens coronatijden, maar het heeft er wel een invloed op. De media spreken over een grotere kans op postnatale depressie als gevolg van isolatie. Na al die weken in het ziekenhuis kan ik wel zeggen dat ik mijn limiet ook bijna heb bereikt. Ik mis mijn dochtertje enorm, en dat gevoel laat een grote leegte achter in mij.


Ik wens je een goede gezondheid toe.

Let your body flow ~

Hoe ervaar jij je zwangerschap of je eerste weken als mama in deze tijden?


Relevante links

https://www.omroepwest.nl/nieuws/4019746/Kim-is-31-weken-zwanger-Als-ik-maar-niet-ziek-word

(Een getuigenis van een zwangere vrouw)

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/03/01/vragen-aan-marc-van-ranst/?fbclid=IwAR3aBKVPK2cCBifA8PGvvi3Ob6UnAPpEvHyKxGc6btIAvuq0VNSix9mb3K0

(Veel voorkomende vragen over COVID-19)

https://www.standaard.be/cnt/dmf20200322_04898589?articlehash=F9C61F2A11E31A5683E64D303681176DEC21F26F86444B7FED1FF3E0EE65C199127F5DCD18C8C6FCE1AE03139C9E63C3D36A53029DC42E5DA3DC52F1CD27172F

(Getuigenissen)

https://www.hln.be/in-de-buurt/gent/vroedvrouw-ambre-32-doet-nog-steeds-consultaties-ook-bij-zwangere-vrouwen-met-corona-veel-vrouwen-zijn-angstig~a8d1561b/

(Getuigenis van vroedvrouw)

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/03/20/nieuwe-richtlijnen-geboorte-of-vader-blijft-in-ziekenhuis-of-h/

(Richtlijn omtrent de aanwezigheid van partner)

0 keer bekeken
Contact
Adres

Soenenspark 54,
9051 Gent

  • Facebook
  • Instagram

© 2020 by Florence Van Laere. Proudly created with Wix.com